Productia si consumul pe surse de generare si utilizare a energiei electrice din Romania, pentru anul 2019

 Productia si consumul pe surse de generare si utilizare a energiei electrice din Romania, pentru anul 2019.


Productia totala de energie electrica din Romania in 2019
Inca un an a trecut si un nou raport energetic a fost eliberat de INSSE... sa urmarim modificarile si noile provocari ale sectorului energetic national. 

Pentru majoritatea lumii s-ar putea sa fie un soc faptul ca am pierdut intr-un singur an 11.3% din totalul puterii electrice instalate in Romania, adica 2.666MW sau mai pe intelesul tuturor echivalentul a 13 hidrocentrale ca cea de la Vidraru.

Nu va speriati, e doar campania de curatare a Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, au inceput sa scoata din registre unitatile termoelectrice pastrate pe hartie pe principiul "lasa ca da bine la statistica". In realitate acele centrale erau de mult disparute, supuse jafurilor "baietilor destepti" si ulterior vanatorilor de fier vechi. 

Puterea instalata in Romania dupa revolutie pe tip de generare.
Evolutia puterii instalate din Sistemul Energetic National (S.E.N.) al Romaniei in perioada 1990 - 2019 in MW

Istoria puterii instalate in centralele electrice din Romania - 1900 -2019
Evolutia puterii instalate din Sistemul Energetic National (S.E.N.) al Romaniei in perioada 1900 - 2019 in MW

Este posibil ca la anul pe vremea asta, cand se vor elibera rapoartele pentru 2020, sa observam in continuare scaderi mari ale puterii instalate si poate asa ajungem si noi poporul sa simtim pericolul spre care se indreapta Romania cu pasi repezi, incapacitate de a asigura necesarul de energia electrica. 

Productia si consumul de energie electrica din Romania in perioada 1989-2019 in GWh
Productia si consumul de energie electrica din Romania in perioada 1989-2019 in GWh

Istoria imprtului si exportului de energie din Romania de dupa revolutie.
Importul si exportul de energie in Romania din perioada 1992-2018 in GWh/an

Dezastrul spre care ne indreptam era vizibil inca din 2015 - 2016, moment in care exporturille de energie electrica scadeau vertiginos dupa un maxim istoric atins in 2014, (pe fondul investitiilor in energia alternativa: eoliana si fotovoltaica) ajungand azi, la doar 6 ani de la statul de exportator net de energie la importator masiv de energie, importand anul trecut cea mai mare cantitate de energie de dupa 1989, mai exact 5.110 Gwh, cantitate ce a reprezentat aproape 10% din productia anuala.
Schimbul net de energie de dupa revolutie in Romania.
Schimbul net de energie electrica in Romania din perioada 1992-2019 in GWh/an

In lipsa unor investitii urgente in capacitati noi de productie hidroenergetice sau termoenergetice (au termen relativ scurt de constructie) o sa simtim si o sa traim vremurile parintilor / bunicilor nostri, cand primeau energie electrica cu portia din lipsa de capacitate de productie energetica, la acea vreme justificata real de marea industriei energofaga care consuma mai mult decat putea genera sistemul dar azi...doar indiferenta, prostia si hotia ne trimit in directia respectiva. Intradevar deficitul masiv de energie electrica de anul trecut a fost cauzat in cea mai mare parte de seceta, care a diminuat productia hidroenergetica cu peste 2.000 Gwh/an dar si de reducerea activitatii de  minerit astfel reducand materia prima care a mers spre termocentralele pe baza de carbune fapt ce a condus la o alta scadere de productie energetica de peste 1.800 Gwh/an. Apropo... recomand in continuare stocuri de lumanari la indemana, nu se stie nicioadata. 
Productia energetica din Romania de la 1925 pana in 2019
Evolutia productiei de energie electrica dupa sursa de generare, in Sistemul Energetic National (S.E.N.) al Romaniei, pentru perioada 1925 - 2019 in GWh

In 2019 are loc prima scadere importanta de productie a energiei electrice din ultimii 7 ani in special pe fondul reducerii productiei hidroenergetice datorita sezonului secetos dar si pe fondul reducerii investitilor in exploararea minereurilor de carbune fapt ce a condus la scaderea productivitatii in termocentralele pe baza de carbune. 

Productia de energie electrica de dupa revolutie din Romania.
Evolutia productiei de energie electrica dupa sursa de generare, in Sistemul Energetic National (S.E.N.) al Romaniei, pentru perioada 1992 - 2019 in GWh

 Acest articol reprezinta continuarea vechilor articole enumerate mai jos:


Evolutia productiei de energie electrica 1970-2019

Repartitia consumului de energie eletrica in GWh/an, pe principalele ramuri din Romania, in perioada 1992-2019 (exceptand consumul cu pierderile de retea si transformare):
Consumul de energie electrica pe principalele ramuri din Romania de dupa revolutie

Repartitia consumului de energie eletrica in procente, pe principalele ramuri din Romania, in perioada 1992-2019 (exceptand consumul cu pierderile de retea si transformare)
Consumul de energie electrica pe principalele ramuri din Romania de dupa revolutie

Repartitia consumului de energie electrica din servicii, pe principalele ramuri din Romania, in perioada 2010-2018
Consumul de energie electrica din sectorul serviciilor din Romania de dupa revolutie

Repartitia consumului de energie electrica din industire, pe principalele ramuri industriale din Romania, in perioada 2008-2019
Consumul de energie electrica din sectorul industrial din Romania de dupa revolutie

Repartitia consumului de energie electrica in procente, pe toate ramurile economiei din Romania, in perioada 2010-2019 (exceptand consumul cu pierderile de retea si transformare)
Consumul de energie electrica din Romania de dupa revolutie

Repartitia consumului de energie electrica in procente, pe toate ramurile economice din Romania, in 2019 (exceptand consumul cu pierderile de retea si transformare)
Consumul de energie electrica din 2019 in Romania

Evolutia consumului de energie electrica pentru principalele 10 sectoare de consum energetic, din punct de vedere al consumului energetic si din punct de vedere procentual, din total consum pe intervalul de timp: 1992-2018.

Din nefericire INSSE ofera date in legatura cu consumul de energie electrica pe sectoare de activitate abia din 1992, perioada de la care marea industrie consumatoare cat si masivul sistem de irigatii isi oprise deja mare parte din activitate, indiferent de situatie trebuie oricum sa urmarim evolutia celor 28 de ani scursi pana in prezent.

Agricultura si silvicultura:

Anul 1989 prinde sectorul agricol cu un sistem de irigatii masiv, la acea ora fiind unul dintre cele mai mari sisteme de pe pamant, irigand peste 3.300.000 de hectare de teren arabil (aproximativ 35% din totalul agricol al tarii) si cu centrale de pompare ce cumulau o putere instalata in agregate de pompare de peste 4300 MW (peste jumatate din puterea medie consumata zilnic sau 70% din capacitatea instalata in toate hidrocentralele din Romania). Pentru a stopa penele de curent iminente pe fondul sistemului enegetic subdezvoltat in raport cu capacitatile de consum megalomanice se ia decizia imediata de reducere a utilizarii sistemului de irigatii si astfel pana in 1992 mare parte din sistemul de irigatii fusese oprit sau functiona sub parametrii, lasand loc mafiei fierului vehi sa dezmembreze unitati si retele rand pe rand ajungand ca in 2015 sa mai avem o retea de irigare functionala doar pentru 110.000 de hectare de teren. Cresterea consumului energetic in agricultura dupa anul 2004 s-a realizat pe fondul comasarii unor suprafete mari de teren agricol sub tutela unor entitati economice, nu datorita investitiilor in sisteme de irigare, practic terenuri administrate de persoane fizice au inceput sa fie exploatate de entitati persoane juridice si astfel consumurile energetice din agricultura au putut fi cuantificate acestui sector. 


Consum casnic:

Al dolilea sector pe crestere dupa dinamica evolutiei (doar sectorul serviciilor a depasit cresterea sectorului casnic) si al doilea cel mai mare consumator de energie electrica dupa sectorul industrial. In 30 de ani ne-am dublat consumul casnic, sector care nu aduce plus valoare directa economiei tarii avand in vedere ca deficitul de cont curent al balantei comerciale a fost de 10 miliarde de euro in anul 2019, pe fondul importurilor masive de bunuri de larg consum dar si de alimente. Astazi sectorul casnic este cel mai mare consumator de energie electrica din Romania (aproape 25% din necesar), depasind cu mult ramura industriala metalurgica, odata lider al consumului energetc national.


Extractia minereurilor radioactive:

Un sector inghetat odatata cu sistarea investitiilor in dezvoltarea unitatilor 3 si 4 ale CEN Cernavoda. 


Extractia si prepararea carbunelui:

Sectorul extractiei carbunelui a continuat an de an sa scada in volum odata cu inchiderea sistematizata a exploatarilor carbonifere, care si asa erau slab echipate si subfinaintate chiar si in perioada lor de "glorie". Cat de curand o sa asistam la momentul in care carbunele absolut necesar pentru termocentralele pe carbune ale tarii, ce sunt raspunzatoare azi peste 23% din necesarul energetic al tarii, va fi furnizat exclusiv din importuri, la preturi dictate de piata "libera". 


Extractia titeiului si a gazelor:

Ca si sectorul carbonifer, si aici declinul a fost in trend cu starea tarii, reducerea constanta a energiei cunsumate in exploatarea de hidrocarburi s-a datorat in principal epuziarii rezervelor din zonele pertoliere si gazeifere exploatate inca din anii '70 si pe fondul lipsei de investitii in identificarea si deschiderea de noi campuri de exploatare. Azi balanta s-a mai echilibrat odata cu investitiile companiilor private din acest sector care isi inteleg clar interesele.
 

Industrie:

Din pacate ne lipsesc datele consumului industrial din 1989 pana in 1991, unde industria inca duduia. Stim insa faptul ca in 1989 Romania a consumat 83.662 Gwh/an, mult peste capacitatea maxima de generare care atingea doar 75.900 Gwh/an, diferenta de 7762 GWh/an din acel an fiind asigurata din importuri de energie majoritare din URSS, care erau inca subventionate la acea vreme. Imediat dupa destramarea URSS Romania a fost nevoita sa-si gaseasca surse de curent electric nesubventionate, la tarife extraordinar de mari in raport cu ce primea pana atunci si astfel s-a trecut la reducerea consumului de energie electrica prin franarea productiei industriale si a sistemului national de irigare realizand o reducere a consumului de energie electrica de 25.264 GWh/an pana in 1992 cand am inregistrat un consum total de 58.398 GWh/an. Dupa declinul de dinainte de 1992 consumul industrial a ramas relativ constant dar ca si pondere in total consum a scazut de la 50% pana la 40% datorita cresterii rapide al consumului casnic si al consumului in servicii.


Servicii:

Cel mai dinamic sector, acesta reusind sa se tripelze ca si nivel de consum energetic in 30 de ani. Din nefericire acest sector nu este unul care sa aduca neaparat bunastare pe termen lung atata timp cat aceste crester de consum energetice sunt asociate in special activitatilor de  extindere a lanturilor de comert (mall-uri, galerii comerciale sau supermagazine) si nu sunt asociate activitatilor de  generare de servicii (IT, consultanta, marketing, etc.).Din pacate  stim ca azi sectorul serviciilor este si cel mai mare generator de dezechilibru in balanta comerciala a Romaniei, care sa incheiat negativ istoric in 2019, importurile depasind pragul de 10 miliarde de euro in raport cu exporturile si asta in special pe fondul importurilor de bunuri de larg consum si alimente.


Transport:

Declinul sectorului de transporturi a fost reprezentat de disparitiei flotei navale dar si de involutia sistemului feroviar, avand in vedere ca Romania nu detinea infarstructura de autostrazi si nici flota rutiera extinsa inainte de 1989. 

Prelucrarea titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari:

La capitolul procesare produse energetice stam relativ bine. Cu exceptia Rafo Onesti si Campina toate celelalte companii de prelucrare a titeiului au supravietuit pana in zilele noastre prin privatizari.

Productia, transportul si distributia de energie electrica si termica, gaze si apa calda:

Scaderea inregistrata din 1992 pana astazi se datoreaza in cea mai mare parte inchiderilor sistemelor de incalzire centralizata (SACET) de pe tot teritoriul tarii. Sa nu uitam ca RADET (intrata in faliment de curand) reprezinta a doua retea de termoficare centralizata dupa Moscova din Lume cu peste 650.000 de locuinte racordate la sistem.  

Bibliografie:

http://statistici.insse.ro
http://www.transelectrica.ro
http://www.hidroelectrica.ro
http://www.termoelectrica.ro/
http://www.ceoltenia.ro/
http://www.nuclearelectrica.ro/
http://www.anre.ro/
http://www.stiri-economice.ro/energia-romaniei-1965-1989.html

Comentarii