Acum ca am aflat cat curent electric produce Romania in fiecare an, ar fi interesant sa stim si cat consumam, dar in primul rand pe ce ramuri economice ajunge acest curent electric sa fie consumat.
Din nefericire, date clare despre consumului energetic realizat inainte de 1989 nu am reusit sa gasesc pana in acest moment. Din 1989 pana in 1992 consumul de curent electric s-a redus cu 30% si a ramas aproximativ la acelasi nivel pana in zilele noastre.
CONSUMUL ENERGETIC PE 2017 - LINK
https://romania594.blogspot.com/2018/11/productia-pe-surse-de-generare-si.html
Balanta energetica - productia si consumul de energie electrica in Romania pentru perioada 1989-2016 in GWh |
In perioada regimului socialist, Romania avea mari probleme cu capacitatile de productie energetica, anual tara realiza mai putin curent electric decat ii era necesar, astfel se ajungea la importuri de energie electrica. Pe langa importul de energie electrica, Romania, importa resurse masive de gaz si petrol pentru a putea alimenta marile centrale termoenergetice pe baza de hidrocarburi (centrale ce reprezentau aproximativ 40% din puterea instalata a perioadei) dar si industria, in special cea chimica si de rafinare. Din nefericire, Romania isi atinsese punctul maxim de productie al petrolului in 1977, dupa aceasta data, productia a inceput sa scada an de an iar importurile cresteau constant. Un articol interesant realizat in 2012 de cei de la www.stiri-economice.ro detaliaza productia si consumul energetic din perioada 1965 pana in 1989, dar si presiunea pe care o exercitau importurile de hidrocarburi pe economia nationala.
Dezvoltarea industriala era mai accelerata decat dezvoltarea capacitatilor de productie energetica desi, numai in hidroenergie, erau instalate capacitati noi de peste 1000 de MW la fiecare 5 ani. Din pacate, detineam o industrie energofaga, bazata pe procesarea resurselor subsolului, pentru obtinerea semifabricatelor (fier, aluminiu, cupru, benzina, motorina, etilena, pacura etc.). Numai daca stam sa ne gandim putin, azi metalurgia mai consuma undeva la 11% din energia totala a tarii, in conditiile in care avem o singura unitate siderurgica la Galati, care mai detine un singur furnal ce nu mai poate procesa minereu de fier ci poate doar topii fier vechi si inca una de aluminiu la Slatina. Inainte de 1989 aveam 32 de unitati siderurgice si 2 fabrici de procesare a aluminiului (Slatina si Tulcea). Stau sa ma intreb, cat din energia totala a tarii consuma toata industria metalurgica in anii de glorie ai consumului din perioada 1986-1989?
Odata cu prabusirea regimului socialist s-a dus la vale si productia masiva a industriei ce a dus la acea reducere cu pana la 30% a consumului energetic si tot odata cu asta am reusit sa devenit dupa 1995, exportatori de energie electrica dintr-un imprtator masiv (in 1989 a trebuit sa importam peste 25% din curentul electric consumat). Plusul energetic venit dupa anii '90 a fost realizat din cresterea performantei productiei hidroenergetice, prin finalizarea unor proiecte incepute inainte de 1989 dar si prin faptul ca o mare parte din industrie si agricultura (irigare) a fost desfiintata, lasand mai multa apa sa fie disponibila pentru turbinare.
Schimbul net de energie electrica in Romania din perioada 1992-2016 in GWh/an |
Productia volatila a turbinelor eoliene in intervale scurte de timp - 03.03.2018 |
Varf de consum 27.02.2018 - 9700MW |
Anul asta am scapat iar cu fata curata, fara ca guvernul sa trebuiasca sa decupleze de la retea vre-un judet, oras sau un mare consumator (ALRO Slatina sau Sidex Galati) pentru a trece peste perioada de consum masiv. Noroc cu conjunctura sau cu Dumnezeu, ar spune unii.
Acum sa revenim la oile noastre, pe ce consumam curentul electric?
Repartitia consumului de energie eletrica in GWh/an, pe principalele ramuri din Romania, in perioada 1992-2016 (exceptand consumul cu pierderile de retea si transformare) |
Repartitia consumului de energie eletrica in procente, pe principalele ramuri din Romania, in perioada 1992-2016 (exceptand consumul cu pierderile de retea si transformare) |
- industria a pierdut peste 20% din consum. Cred ca toata lumea din Romania poata sa inteleaga aceasta involutie, fara prea multe explicatii. Sa nu uitam ca aceste date sunt din 1992 si nu avem datele din 1989, cand consumul energetic era cu 30% mai mare si pot paria tot pe faptul ca cea mai mare parte a acelui consum pierdut facea parte din industrie asadar putem estima ca industria si-a redus consumul cu aproximativ 80% in perioada 1989-1992, de la un 44.000-45.000 MW in 1989. pana la 25.334MW in 1992.
- ramura extractiva pentru energie aproape ca si-a injumatatit consumul, nu e de mirare, atat timp cat productia de petrol si carbune s-a redus dramatic dupa 1989, pe fondul lipsei de investitii in prospectiuni si infrastructura moderna.
- transporturile (caile ferate in special) si-au redus consumul de 3 ori, nici aici nu trebuie sa fim surprinsi, in contextul in care sute de km de cale ferata nu mai sunt operationali si viteza medie de deplasare a trenurilor a ajuns la cea din anii '30.
- agricultura a avut aceiasi soarta, de aprox. 3 ori mai mic consumul azi. Aceiasi poveste, sistemele de irigatie si C.A.P. urile au fost decimate automat consumul a scazut. Iarasi estimez, ca si la industrie, stiind faptul ca in 1989 aveam o capacitate instalata in pompele de irigare de peste 4300MW (50-60% din productia zilnica actuala) in realitate prabusirea consumului a fost enorma in perioada 1989 - 1992, cand s-a decis stoparea irigatiilor pentru reduceera consumului de energie si reglarea balantei de importuri energetice.
. In schimb, consumul casnic aproape s-a dublat iar sectorul serviciilor consuma de 3 ori mai mult ca acum 26 de ani (ce ne mai place la MALL).
repartitia consumului de energie electrica din industire, pe principalele ramuri industriale din Romania, in perioada 2008-2016 |
Consumul energetic in industrie, in perioada 2008-2016 arata in felul urmator:
Atentie! procentele principalelor ramurilor industriale sunt in raport cu totalitatea consumului industrial.
- industria mineritului pusa la pamant, nu se mai extrage mai nimic din pamant astazi.
- papica si bautura merg binisor, prinzand usor teren.
- industria textila, a imbracamintii si pielariei a scazut in intensitate.
- prelucrarea lemnului se mentine in cote, traiasca Austria pentru asta (Holzindustrie Schweighofer ca lider de tocat lemn, impreuna cu Egger si Kronospan domina piata)
- hartia capata ceva teren,
- industria chimica e in colaps, Oltchim in faliment, Azomures inchisa, fabrica de azot Savinesti demontata in aceast interval.
- industria maselor plastice are noroc cu industria auto din tara.
- industria sticlei si a materialelor de constructii (ceramice) merge pe plus 3% desi industria betonului a avut de suferit destul de rau.
- metalurgia pierde cel mai mare teren, am impresia, cat de curand, ca o sa si vedem aceasta ramura desfiintata in tara noastra.
- industria auto compenseaza totusi din pierderea metalurgiei, un lucru imbucurator, avand in vedere faptul ca vine cu o valoare adaugata mult mai ridicata per unitate produsa. De asemenea angreneaza un numar mult mai mare de personal si ramuri industriale prin aceasta activitate.
- si industria mobilei se tine pe plus, cunoscand faptul ca IKEA cumpara mai tot ce produc primii 10 producatori din piata.
- sectorul constructiilor a fost lovit foarte tare de criza din 2008 si pare ca nu a reusit sa-si revina nici pana astazi.
Sectorul serviciilor in perioada 2010-2016 arata in felul urmator:
Atentie! procentele principalelor ramurilor din servicii sunt in raport cu totalitatea consumului din sectorul de servicii.
Repartitia consumului de energie electrica din servicii, pe principalele ramuri din Romania, in perioada 2010-2016 |
- turismul se mentine la aceleasi valori
- telecomunicatiile si-au extins putin reteaua
- Administratia publica lucreaza mai putin sau au eficientizat munca?
- Scolile chiar si-au injumatatit consumul in ultimii 8 ani si nu stiu sa furnizez o parere despre acest aspect, oare copii invata in bezna azi?
- sanatatea in schimb si-a crescut consumul de energie electrica, pe fondul dezvoltarii unitatilor sanitare private.
- legat de epurare, am impresia ca inaugurarea primei statii de tratare a apei la Glina, in Bucuresti in 2011-2012, a crescut si consumul (glumesc), oricum e inbucurator faptul ca avem un consum mai mare, lucru ce ma duce cu gandul ca avem rauri usor mai curate acum.
- iluminatul public a trecut usor pe leduri si asta incepe sa se vada in factura finala. Cel mai surprinzator lucru pentru mine si multi cunoscuti a fost sa constatam ca in realitate tot iluminatul stradal consuma doar 1% din energia nationala, inca mi se pare suspect de mica aceasta cifra furnazata de guvern si INS,
-alte ramuri ale serviciilor raman constante, vorbim de lacase de cult, teatre, cluburi, imobiliare, sevicii I.T. etc. Practic toate celelalte servicii pe care nu le regasiti in aceste capitole defalcate.
Iar daca este sa analizam consumul energetic in procente, din toate ramurile economice ale Romaniei, prezentate anterior, reiese urmatorul grafic:
Datorita convesiei, pe care Google o face auomat, pentru pozele mari, va atasez link, pentru a putea descarca poza, in format bmp.
Repartitia consumului de energie electrica in procente, pe toate ramurile economiei din Romania, in perioada 2010-2016 (exceptand consumul cu pierderile de retea si transformare) |
Sau daca va plac mai mult sub forma unei gogosi, consumul energetic repartizat pe an, individual, pentru 2010:
Decarca poza in format clar.
Repartitia consumului de energie electrica in procente, pe toate ramurile economice din Romania, in 2010 (exceptand consumul cu pierderile de retea si transformare) |
Descarca poza in format clar.
Repartitia consumului de energie electrica in procente, pe toate ramurile economice din Romania, in 2016 (exceptand consumul cu pierderile de retea si transformare) |
In final, pentru cei ce vor sa urmareasca in detaliu evolutia consumului de energie electrica pentru principalele 10 sectoare de consum energetic, am realizat si analiza 2 grafice, unul din punct de vedere al consumului energetic si al doliea din punct de vedere procentual din total consum. Datele prezentate reprezinta intervalul de timp 1992-2016.
Agricultura si silvicultura:
Extractia minereurilor radioactive:
Extractia si prepararea carbunelui:
Extractia titeiului si a gazelor:
Industrie:
Servicii:
Transport:
Prelucrarea titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari:
Productia, transportul sii distributia de energie electrica si termica, gaze si apa calda:
- consumul de energie electrica in Romania
- istoricul consumului de energie electrica din Romania
- graficul consumului de enegie electrica din Romania
- consumul de energie electrica pe ramuri industriale
- consumul de energie electrica pe sursa de consumatori
- curent electric consumat in fiecare an in Romania
- productia si consumul de energie electrica in Romania, pe tipuri de consumatori
- cosumul casnic de energie electrica in Romania
- consumul industrial de energie electrica in Romania
Bibliografie:
http://statistici.insse.ro
http://www.transelectrica.ro
http://www.hidroelectrica.ro
http://www.termoelectrica.ro/
http://www.ceoltenia.ro/
http://www.anre.ro/
http://www.stiri-economice.ro/energia-romaniei-1965-1989.html
Comentarii
Trimiteți un comentariu