Bazinul Hidrografic Argeș - X.1


Bazinul Hidrografic Argeș - X.1

Sistemul hidroenergetic din bazinul Argeș - VIDEO.



Pozitia bazinul hidrografic al raului Arges X.1 in Romania.
Bazinul hidrografic Arges X.1
Izvoarele: Carpații Meridionali (Muntii Făgăraș)

Lungime albie: 350 km

Varsare : în fluviul Dunărea

Numar cursuri de ape codificate adunate de raul Argeș: 178

Lungime cursuri de ape codificate adunate de raul Argeș: 4579 km (5,8% din lungimea totală a cursurilor de ape codificate în țară).
Bazinul Hidrografic al raului Arges X.1
Bazinul hidrografic Arges X.1

Densitatea cursurilor de apă:  0,36 km/km² față de media pe țară - 0,33 km/km²

Suprafață bazin de recepție: 12550  km² (5,3% din suprafața totală a țării)

Poziționare:  situat in partea de sud a României (cu orientarea generală NV-SE), în totalitate în Muntenia.

Forme de relief strabatute de râul Argeș:  Munții Făgăraș, Platforma Argeșului, Câmpia înaltă a Piteștilor, Câmpia Titu și Câmpia Burnas.

Afluenți principali:  
- Râul Doamnei (107 km / 1836 km²)
- Neajlov (186 km / 3720 km²)
- Dâmbovița (286 km / 2824 km²)

Județe pe teritoriul carora se scurg apele bazinul hidrografic Argeș:
- jud. Brașov
- jud. Argeș
- jud. Dâmbovița
- jud. Teleorman
- jud. Giurgiu
- jud. Călărași
- jud. Ilfov
- Municipiul București

Suprafata fond forestier:  3283 km² (26,2% din suprafața bazinului hidrografic și 5,2% din suprafața fondului forestier național)

Sectiune longitudinala a profiluliu raului Arges X.1
Profil longitudinal al raului Argeș
Link fisier KMZ. (sistem vectorial) cu raurile si lacurile din bazinul hidrografic Arges.

Link fisier KMZ. (sistem vectorial) cu suprafata bazinului hidrografic Arges.

Fisierele KMZ pot fi vizualizate in programul Google Earth (ce trebuie instalat) sau mai nou si in versiune online.

Trebuie doar sa descarcati fisierele in calculatorul vostru, sa acesati link Google Earth online  si sa incarcati fisierele pe site-ul online.

Atlasul Cadastrului Apelor Din Romania 1992, in format PDF pentru - Raul Arges X.1.

Principalele orase alimentate cu apa in bazinul hidrografic Arges X.1:
Curtea de Arges
Campulung
Pitesti
Gaesti
Bucuresti
Oltenita

Lucrarile hidrotehnice si hidroelectrice amenajate pe raul Arges X.1.

Barajele din bazinul hidrografic al raului Arges X.1
Baraje in bazinul hidrografic Arges X.1
Primele lucrari de regularizare au fost realizate cu multi ani in urma si erau efectuate in special in jurul raului Dambovita pentru a evita inundarea orasului Bucuresti in sezonele ploioase.

Abia in 1882 in localitatea Joita (20 km de centrul orasului) se demareaza constructia primul sistem modern de alimentare cu apa a orasul Bucuresti. Datorita coruptiei din acea vreme, aceasta este finalizat abia in 1889 cu materiale de proasta calitate iar cativa ani mai tarziu trebuie refacut integral (chiar si I.L. Caragiale mentioneaza, in documentele lui, marele scandal al alimentarii cu apa Bucuresti).  Statia de tratare a apie de la Joita functioneaza si astazi, ea fost retehnologizata ultima data in 2006.


Centrale hidoelectrice din bazinul raului Arges X.1
Hidrocentrale construite in bazinul hidrografic Arges X.1
Lucrarile hidroelectrice din bazinul Arges pornesc mult mai tarziu, prin inaugurarea barajului Vidraru in 1965 (al 2-lea baraj ca inaltime - 166m si stavileste al 6-lea cel mai mare volum de apa - 465 mil. m2 din Romania).

Poza - baraje bazin hidrografic Arges - BMP.

Poza - hidrocentrale bazin hidrografic Arges - BMP.

Dupa acest proiect au urmat in aval de Vidraru, constructia salbei de 15 hidrocentrale pe albia raului Arges, ce se intind pana dupa Pitesti.

Pana in 1989 puterea instalata a hidrocentralelor de pe raul Arges atingea 517,5 MW si puteau genera pana la 932.35 GWh/an.

Dupa 1990 investitiile in domeniu au scazut dramatic. Astazi, puterea totala instalata ajunge  in 2017 la 577.41MW,  (+11,6%) si genereaza pana la 1090.85 GWh/an (+17%).









Centrale construite pana in prezentputerenumar centralePi MWnumar agregateEp (GWh/an)

Bazinul Arges 2017<4MW2628.674489.95

4-10MW1066.6419166.10

10-100MW14262.1026434.80

>=100MW1220.004400.00

TOTAL
51577.41931090.85







Din totalul implementat, statul roman a finalizat proiete cu o putere instalata de 41,50MW. Important de stiut este faptul ca mai toate proiectele erau deja in constructie de pe vremea lui Ceausescu.

18,41 MW au fost implementati de companii private, prin constructia de microhidrocentrale, doar in munti. Toate aceste microhidrocentrale implementate dupa 2011 au distrus ecosistemul prin preluarea unor capacitati de apa mult mai mari fata de cele autorizate initial.

Firmele implicate in aceste afaceri sunt:

IMOB EXPERT CONSULTING S.R.L. - 10 microhidrocentrale pe raurile Capra, Buda si Otic.

Investitie finantata de Gheorghe Badea si Valentin Vişoiu personaje aflate in topul bogatilor din jud. Arges. Catalin Badea si Badea Silviu Alexandru, fiii lui Gheorghe Badea se ocupa de administrarea afacerii.

Pentru detalii suplimentare:
http://www.romaniacurata.ro/exclusiv-caracatita-mhc-cine-a-distrus-raurile-din-fagaras-si-a-bagat-romania-in-infringement-de-la-partenerul-ginerelui-lui-basescu-la-socrul-lui-ponta/

sau https://romania594.blogspot.ro/2017/08/jaful-padurilor-episodul-4-vidraru.html

AQUA BLUE ENERGY POWER SRL - 1 microhidrocentrala pe raul Targului

Acelasi investitor ca si la IMOB EXPERT CONSULTING S.R.L., domnul Badea Gheorghe dar de aceasta administratorul acestei companii este una dintre angajatele companiei detinuta de aceasta: GIC - Grupul Industrial Componente,  Burac Luminita.


MOBIL DEN STEEL SRL - 2 microhidrocentrale pe raul Capra. Detalii in:
https://romania594.blogspot.ro/2017/08/jaful-padurilor-episodul-4-vidraru.html

INTEX PRIM GREEN ENERGY SRL - 1 microhidrocentrala pe raul Bratia

Companie detinuta de afeceristul din Campulung (Arges) - Gheorghe Pristavu cu afaceri in mass-media - postul Muscel TV, distributie servicii cablu tv si internet, etc.
http://www.intexprim.ro/
https://www.akta.ro/

http://www.evenimentulmuscelean.ro/index.php/economic/7528-cei-mai-bogati-oameni-de-afaceri-musceleni

Capacitatile exploatate si potentialul neexploatat in bazinul Arges X.1. 

Pana in 2017 potentialul hidroenergetic tehnic amenajabil al bazinului hidrografic Arges a fost exploatat in proportie de 56,89% - 1090.85 GWh/an.











Bazin Suprafata km2 Potential hidroenergetic exploatat pana in prezent

De scurgere GWh/an Ep % Teoretic liniar GWh/an Tehnic amenajabil GWh/an Amenajat din total technic amenajabil pana in prezent % Amenajat GWh/an

Arges 12550 5000 40 3100 1910 56.89% 1090.85










Debitele medii multianuale din bazinul hidrografic Arges X.1
Debitele medii multianuale in bazinul hidrografic Arges X.1
Inainte de a putea propune solutii de dezvoltare pentru noi capacitati de productie a trebuit sa facem rost de debitele medii multianuale. Odata identificate, am calculat capacitatile maxime exploatabile in limitele respectarii conditiilor de mediu. majoritatea investitiilor fiind prevazute cu scari de pesti pentru a diminua efectele negative asupra faunei piscicole.

Pentru a creste gradul de utilizare al potentialului hidroenergetic din regiune spre maxim, sunt necesare investitii estimate la 1,4 - 1,75 miliarde de euro.

Poza - debite medii multianuale bazin hidrografic Arges - BMP.

Poza - hidrocentrale noi bazin hidrografic Arges - BMP.

Au fost identificate 3 mari axe de dezvoltare in bazinul hidrografic Arges X.1:

Investitii in infrastructura, hidrocentrale porpuse pentru constructie pe raul Arges X.1
Proiecte noi in bazinul hidrografic Arges X.1



Axa 1 - Investitia in Raul Arges este cea indicata pentru a se executa prima, deoarece produce cea mai mare cantitate de energie anuala si aduce un aport important de putere instalata in raport cu investitia.

Din punct de vedere al mediului, raul Arges, in aval de salba de hidrocentrale deja construite, se afla intr-o stare avansata de degradare. Albiile au fost private de cantitati impresionante de aluviuni, ce au ramas blocate in barajele din amonte, vaile s-au adancit semnificativ si se accentueaza fenomenul de eroziune a malurilor. lucru ce pericliteaza stabilitatea podurilor de cale ferata, drumuri sau a tevilor de utilitati. (o parte din ele s-au si prabusit deja).

Axa 2 - Afluentii superiori ai raului Arges sunt neexploatati in prezent, investitiile si modificarile raurilor se vor realiza din zonele in care oamenii deja au modificat semnificativ mediul natural, lasand crestele montane libere pentru un habitat cat mai natural. In acest proiect se propune demolarea microhidrocentralelor amintite mai sus, ce au fost construite in zona montana.

Axa 3 - Amenajarea raului Dambovita prin finalizarea proiectului inceput inainte de 1989 - aductiunea Nord - Fagaras - Lac Pecineagu pentru a putea creste productivitatea in hidrocentralele deja existente (centrale ce au fost proiectate si construite pentru aceasta capacitate) dar si amenajarea albiei in aval de CHE Dragoslavele pana la lacul Vacaresti, in aval de Targoviste. Aceasta investitie are un cost ridicat deoarece presupune constructia unor tunele noi de aproximativ 33km lungime cu un diametru de 5,4-5,6m. Acest tronson nu va produce o mare cantitate de energie electrica dar va ajuta la reglajul SEN in varfurile de consum.

Avand in vedere valoarea crescuta a investitiei in raport cu rezultatul obtinut, proiritara este realizarea CHEAP Tarnita (investitie estimata la 1,5 miliarde de euro) deoarece acea hidrocentrala cu functie dubla (pompare / generare) va asigura o putere instalata de 1000MW in perioadele de varf, de aproape 6 ori mai mult fata de proiectul de pe Dambovita.











Investitii Putere instalata MW Productie energetica GWh/an randamentul investitiei fata de energia produsa (cu investitia minima) numar centrale noi valoare investitie minima - mil euro valoare investitie maxima - mil euro cost minim pe MW instalat - mil euro

Raul Arges 151.21 405.07 74.00% 14 550 650 3.64

Afl. Arges superior 48.53 170.01 85.00% 27 200 250 4.12

Raul Dambovita 181.42 245.72 38.00% 23 650 850 3.58










In urma realizarii integrale a acestor investitii, infrastructura hidroenergetica din bazinul hidrografic Arges se va imbogatii cu urmatoarele capacitati:










putere numar centrale Pi MW numar agregate Ep (GWh/an)

Centrale propuse pentu constructie in viitor



Bazinul Arges proiecte <4MW 35 88.75 63 238.03

4-10MW 20 139.21 56 341.94

10-100MW 8 153.2 23 241.46

>=100MW 0 0 0 0

TOTAL
63 381.16 142 821.43


Investitii de genul acesta nu se mai pot realiza peste noapte, cu totii suntem constienti ca epoca de aur a Romaniei (in materie de dezvoltare a infrasctructurii) a apus in urma cu 28 de ani dar daca ne propunem realizarea integrala intr-o perioada rezonabila de 30 de ani vom realiza ca nici investitiile nu vor fi o povara pentru bugetul de stat, fiind necesare doar 45-60 milioane de euro pe an.

La final am ajunge la un potential hidroenergetic exploatat in bazinul Arges de 97,6%.











Bazin Suprafata km2 Potential hidroenergetic exploatat in urma realizarii de investitii

Capacitate amenajata prin investii noi GWh/an Putere instalata actuala MW Putere instalata - potential nou in MW Total putere instalata viitoare MW Potential amenajat din total technic amenajabil in viitor % Total amenajat in viitor GWh/an

Arges 12550 779.08 576 367 943 97.60% 1869.9










Pe final atasez lista lucrarilor hidrotehnice si hidroelectrice amenajate pe raul Arges X.1 actuale dar si proiectele viitoare propuse pentru dezvoltare.

Bibliografie:

www.hidroconstructia.com
www.rowater.ro
www.alpab.ro
www.transelectrica.ro
www.anre.ro

- Atlasul Cadastrului Apelor Din Romania - 1992
- Amenajari Hidroenergetice - Dan Stematiu - 2008
- Cercetări privind colmatarea şi decolmatarea lacurilor de acumulare 
Doctorand ing. Bogdan Corneliu MARCU - 2014
- Baraje pentru acumulari de apa Vol-I + II - Adrian Popovici Calin-Popescu - 1992
- Manualul Inginerului Hidrotehnician-Vol-I + II - 1969
- Constructii-Hidrotehnice-vol-I + II - Radu Priscu
- Regularizarea Albiilor de Rauri - Cornel-Mitoiu Gabriela-Marin - 1999

Comentarii