PRODUCTIA ENERGETICA DIN ROMANIA

Producția de curent electric în România pe surse de generare.

Din ce surse de productie iși obține Romania energia electrică? Cât din energia electrică produsă anual in România provine din surse regenerabile? În trecut, astfel de date erau destul de dificil de obținut dar astăzi avem multe canale de informare, mai ales odata cu intrarea Romaniei în Uniunea Europeană.

PRODUCTIA DE ENERGIE ELECTRICA PE ANUL 2017 - LINK
https://romania594.blogspot.com/2018/11/productia-pe-surse-de-generare-si.html

Prima sursa vine direct de la Transelectrica S.A., este o sursa live (informatia se reactualizează la fiecare câteva minute) și iți oferă aproape toate informațiile pe care le-ai putea cauta leagat de acest subiect.

Productia de energie electrica in timp real - Transelectrica S.A.


Daca ne interesează aprofundarea subiectului, putem urmari graficul detaliat al productiei de energie electrica, pe intervalul de timp dorit sau sa vizualizam schimburile de energie, realizate cu vecinii nostri.
Productia de energie electrica in timp real - graficul pe sursa de productie - Translelectrica S.A.

O a doua sursa pentru a obtine informatiile legata de productia si consumul energetic se gaseste pe site-ul:

http://version1.sistemulenergetic.ro/

Iar pentru informatii despre productia energetica pe plan international sau european:

Gasim aici un link catre harta retelei energetice europene.

Sau harta productiei la minut, pentru majoritatea tarilor de pe Terra, ce ofera informatia respectiva publica, pe site www.electricitymap.org

Sau date despre infrastructura europeana de energie electrica.


ISTORIA ENERGIEI ELECTRICE DIN ROMÂNIA, EVOLUȚIA PUTERII INSTALATE ȘI AL PRODUCȚIEI DE ENERGIE ELECTRICĂ PE SURSE DE GENERARE:

Am observat că putem vizualiza istoricul recent al producției energetice românești, dar oare cum a evoluat producția și capacitatea totală instalată a acestei țări de la îceputuri și până în prezent?

Pentru asta, noi ne-am straduit sa recuperam cat mai multe informatii de prin arhive, in asa fel incat sa va oferim o imagine de ansamblu, cat mai ampla, asupra evolutiei fenomenului energetic din tara noastra.

Pentru cei ce nu sunt familiarizati cu anumiti termeni, am sa prezentam cateva prescurtari:

Putere instalata (bruta) (P.I.) - puterea activa nominala indicata de producator si inscrisa pe placuta generatorului sau in documentatia tehnica a fabricii constructoare, pentru toate generatoarele aflate in exploatare si care nu au fost scoase din evidenta prin casare. Se vor trece la putere instalata inclusiv grupurile aflate in retehnologizare sau trecute in conservare pe durate mai mari de 1 an.

Practic, reprezinta capacitatea maxima (teoretica) pe care o pot produce toate centralele electrice din Romania intr-un moment x. Zic teoretic, deoarece, de exemplu P.I. totala, a hidrocentralelor tarii, nu poate fi atinsa la capacitatea de 100% nici daca ne dorim, deoarece acestea functioneaza pe baza curgerii apei prin turbina iar daca luam un exemplu simplu: sa zicem ca toata apa este stavilita in baraj, sus la munte, in prima faza vor produce energie electrica doar centralele din amonte iar cele din aval isi asteapta apa, cand cele din aval functioneaza, cele din amonte si-au incheiat productia, deoarece rezervorul a ramas fara apa.

*Acolo unde nu am gasit date legate de productia termoelectrica (pe surse de energie), acestea au fost prezentate ca un intreg.

1) Istoria productiei de energie electrică anuală din Romania in perioada 1925-2015 in GWh:
Evolutia productiei de energie electrica pe surse, in SEN al Romaniei, pentru perioada 1925-2015 in GWh.
Evolutia productiei de energie electrica pe surse, in SEN al Romaniei, pentru perioada 1992-2016 in GWh.



Ce concluzii putem trage din analiza acestor grafice:
  • productia din surse de energie poluante (carbune, petrol) s-a redus cu 57% din 1985 pana in 2015
  • productia energetica din hidrocarburi lichide a devenit insesizabil utilizata, hidrocarburile gazoase luand locul acestora.
  • productia de energie pe baza de carbune superior (huila) a devenit din ce in ce mai rara odata cu epuizarea stocurilor pentru aceasta resursa naturala.
  • Ceausescu nu a apucat niciodata sa-si vada energia hidroelectrica la adevarata capacitate de productie, deoarece in acea vreme, o mare parte din apa era utilizata in industrie si agricultura astfel ea nu mai ajungea sa fie turbinata in centrale dar si marile baraje construite in perioada anilor 1985-1989 (1236MW) au ajuns la nivelul normal de exploatare abia in anii '90 cand toate lucrarile au fost finalizate si barajele au ajuns la nivelul normal de retentie. Asa putem explica cum deodata Romania nu prea a mai instalat hidrocentrale o buna perioada a anilor '90 dar productia energetica a explodat. In perioada 1990-1994 - s-au dat in exploatare 281MW iar intre 1995-1999 doar 144MW
  • Energia nucleara a ajuns sa reprezinte 12-15% din productia energetica iar acum sa ne imaginam ce ar fi insemnat sa fi avut toate cele 5 reactoare nucleare in functiune acum. ar fi putut sa genereze pana la 35-37% din necesarul energetic al tarii.
  • Energia eoliana prinde teren dar destabilizeaza SEN datorita infrastructurii slab dezvoltate pentru puterile generate pe perioade scurte (am sa dezvolt acest capitol mai amplu cand am sa vorbesc despre vrajeala cu "energia ecologica".
  • Energia solara este o gluma momentan, a reusit doar sa scoata sute de hectare de pamant din circuitul agricol.
Daca ar fi sa analizam din punct de vedere al procentajului pe surse de energie din total productie, graficele arata cam asa:

Productia energetica in Romania pentru anul 1970.

Productia energetica in Romania pentru anul 1985.

Productia energetica in Romania pentru anul 1995.

Productia energetica in Romania pentru anul 2000.

Productia energetica in Romania pentru anul 2010.

Productia energetica in Romania pentru anul 2016.


2) Puterea instalata in centralele electrice din Romania 1925-2015 in MW:


Evolutia puterii instalate din SEN al Romaniei in perioada 1925-2015 in MW.

















Evolutia puterii instalate din SEN al Romaniei in perioada 1990-2016 in MW.
Ce concluzii putem trage din analiza acestor grafice
  • desi productia de energie electrica din hidocarburi si carbune a scazut cu peste 50% pana in 2017, puterea instalata a acestor centrale a scazut doar cu o treime. In realitate, P.I. a acestor unitati este mult mai mica decat vrea guvernul acestei tari sa credeti, numai centralele Doicesti, Ludus, Braila, care se afla in conservare (pe hartie) insumeaza P.I. de peste 1600MW (peste 15% din P.I. totala pe aceste surse de productie) dar in realitate, mare parte din grupuri sunt dezafectate sau incapacitate, in acest moment. Sa ne fereasca Dumnezeu, de ierni grele. Chiar fostul ministru al energiei Toma Petcu recunoaste partial aceasta problema in acest inverviu (este interesant de urmarit tot ce povestete in ora respectiva, pentru cei pasionati) sau fostul sef ANRE Niculae Havrilet, care a dat pe fata cifrele reale ale puterii instalate in SEN.
  • hidroenergia nu prea a mai evoluat dupa caderea regimului, practic mare parte din cei 1104MW nou instalati in perioada 1990-2016 provin din proiectele incepute inainte de 1989 iar investitiile noi au fost realizate in microhidrocentrale (o alta mare vrajeala "ecologica" pe care o sa o abordez separat). Proiectul CHEAP Tarnita (1000MW), inca zace la sertar si avem nevoie de el ca de apa, pentru a salva reteaua electrica de la socuri de consum mari (alt subiect prea complex de explicat aici, si trebuie abordat separat). In 2017, Hidroelectrica a reusit performanta, de a finaliza, o singura hidrocentrala cu o putere instalata de 12MW.
  • sectorul nuclear detine acum 2 reactoare din 5 proiectate initial, care de asemenea erau in stagii avansate de finalizare inainte de 1989 dar care au avut nevoie de multi ani pentru a fi finalizate. Intre timp am reusit sa ne distrugem ciclul complet, de productie a combustibilului nuclear,  pentru care Romania a platit miliarde de euro, (fabrica de apa grea de la Moldova Noua si fabrica de procesare a uraniului de la Feldioara) si acum depindem de Canada sa ne vanda materialul nuclear. Urmariti documentarele din link si o sa va cruciti in ce stare am ajuns.
  • energia electrica "ecologica", solara si eoliana, o mare escrocherie pe banii nostri. Stiti cei aproximativ 10% din factura de energie electrica, pe care ii platim lunar, asa zisa "cogenerare". Ei, uite aici s-au dus banii dvs.. Miliarde de euro din banii nostri ca sa finantam smecheri sa-si instaleze eoliene, panouri solare si microhidrocentrale si sa produca energie elecrica cu incasare prioritara dar si cu "certificate verzi" ce le asigura de inca 3-4 ori banii pe langa suma incasata din vanzarea energiei electrice iar centralele termoelectrice (detinute integral de statul Roman, adica de noi, prostii) isi vand curentul electric doar daca mai este nevoie de el, daca nu e trecut la pierdere publica iar factura o platim toti. Dupa vine FMI, BANCA MONDIALA, si BERD ca avem Combinatul Energetic Oltenia pe pierdere si trebuie sa il privatizam.
Daca analizam evolutia productiei si a consumului de energie electrica in perioada 1989-2016 ea se prezinta in felul urmator:

Productia si consumul de energie electrica din Romania 1989-2016

- energia electrica in Romania
- productia de energie in Romania
- istoricul productiei de energie electrica in Romania
- graficul productiei de energie electrica in Romania
- productie de energie electrica in Romania
- productia de energie electrica pe ramuri industriale
- productia de energie electrica in Romania, pe tipuri de producatori
- productia de energie electrica din Romania pe surse de generare
- curent electric produs anual in Romania
- productia de curent electric din hidroenergie in Romania
- productia de curent electric din termocentrale in Romania
- productia de curent electric din centrale atomoelectrice in Romania
- productia anuala de energie electrica in Romania
- istoria productiei de energie electrica in Romania
- evoluția producției de energie electrică din România

Bibliografie:

http://statistici.insse.ro
http://www.transelectrica.ro
http://www.hidroelectrica.ro
http://www.termoelectrica.ro/
http://www.ceoltenia.ro/
http://www.anre.ro/
http://www.stiri-economice.ro/energia-romaniei-1965-1989.html

*Conferința “ISTORIA ENERGETICII ROMÂNEȘTI’’ CENTRALELE TERMOELECTRICE ȘI DE TERMOFICARE ÎN ROMÂNIA Trecut, Prezent și Viitor Prof. dr. ing.Victor Vaida Președinte SIER Muzeul Națonal Tehnic “Prof.ing.Dimitrie Leonida’’. București, 17 mai 2014

Comentarii