ISTORIA PRODUCTIEI DE ENERGIE ELECTRICA IN ROMANIA

Istoria productiei de energie electrica in Romania.

  • 1857 - Prima miscare catre electrificarea Romaniei s-a realizat in Bucureşti, astfel devine prima capitala din lume iluminata cu petrol lampant (si al doilea oras din lume dupa Praga, care la acea vreme nu era capitala).
  • 1873 - Realizarea la Iasi a unui iluminat electric temporar.
  • 1882 – La Bucuresti. se pune in functiune ce catre inginerul Henry Slade prima termocentrala, din tara noastra, echipata cu generatoare electrice de curent continuu tip brush si cazane cu aburi. Centrala a fost amplasata pe locul actualei Biblioteci Centrale Universitare (peste drum de palatul regal). Curentul electric era transmis, pin LEA (linie electrica aeriana), cu conductori de cuprusi izolatori de portelan, lunga de 3km si o tensiune de 2kV, ce alimenta Palatul Regal din Calea Victoriei, iluminatul exterior al Teatrului National, Gradina Cismigiu si Palatul Cotroceni. In acelasi an, pe continentul american, la New York, Thomas Alva Edison punea in functiune prima centrala electrica a orasului.
  • 1882 octombrie - are loc punerea in functiune a centralei electrice din Gara de Nord din Bucuresti, pentru iluminatul incintei acesteia.
    MHC Peles - 1884 (1914)
  • 1884 - Peles, prima hidrocentrala de pe teritoriul tarii noastre si primul castel electrificat din Europa. Potrivit documentației oferite de responsabilii MHC Peleș, uzina electrică a fost inaugurată cu ocazia vizitei la castel a arhiducelui Rudolf, urmașul la tronul Austro-Ungariei, alături de soția sa, Stephanie, la un an după inaugurarea castelului. Echiparea uzinei electrice a fost realizată de firma Continental Edison, iar execuția lucrărilor a fost realizată de compania anglo-austriacă Brush. Au fost instalate două turbine, cu turația de 600 de rotații pe minut, care erau propulsate de apele Pelișorului, aduse printr-o conductă de fontă, lungă de circa 1 km, cu o cădere de 125 de m. Instalația alimenta 805 lămpi în castel și 60 de lămpi pentru dependințe și subsoluri. Câteva zeci de alte lămpi iluminau curtea de onoare și drumul de acces. Astazi MCH Peles cu o putere instalata de 0,1MW in urma retehnologizarii din 1914. Hidrocentrala poate fi vizitat dar cu obtinerea unei autorizatii de la SC Hidroelectrica SA.
  • 1884 - Timisoara, unul din cele mai mari orase din Rominia, situat in Vestul tarii, a fost primul oras din Europa si al doliea oras din lume, care a beneficiat de iluminat stradal electric. Centrala electrica avea o putere instalata de 30kW iar instalatiile au fost pornite intre 15 si 30 Noiembrie, pentru o perioada de proba. Testele au fost realizate de experti austrieci si maghiari care au concluzionat ca instalatiile erau corespunzatoare din punct de vedere tehnic. Pusa in functiune in Noiembrie 1884, Centrala Electrica de la Timisoara a pus bazele Sistemului Electroenergetic National (S.E.N.) devenind astfel prima retea de distributie a energiei electrice in curent alternativ a Rominiei 
  • 1887 - Craiova, iluminarea Teatrului National.
  • 1889 – este inaugurată hidrocentrala Grozăveşti din Bucureşti; curentul era folosit pentru iluminatul public şi pentru pomparea apei în reţeaua de alimentare a orasului, apa venita din bazinele de pe dealul Cotroceni.
    Primele traimvaie electrice din bucuresti - 1894
  • 1894 - 9 decembrie,  primul tramvai electric circula pe strazile Bucurestiului, alimentat de la Uzina Electruca Grozavesti. Acesta avea indicativ 14 si circula pe traseul Cotroceni – Piata Sfantul Gheorghe – Calea Mosilor – Obor. Acest lucru a pozitionat Romania in topul primelor 10 tari din Europa care au introdus tractiunea electrica in transportul public. Tramvaiele electrice au fost introduse în anii următori şi la Brăila, Timişoara, Galaţi, Iaşi, Sibiu, Oradea şi în alte oraşe. Cu toate aceste progrese, chiar şi la Bucureşti, tramvaiele electrice au funcţionat în paralel cu cele trase de cai, până în 1929.
    Uzina Sadu 1 - 1896
  • 1896 - Uzina Sadu 1 - prima hidrocentrala de pe teritoriul tarii, care a folosit tehnologia de transport la distanta a energiei electrice, la o tensiune de 4500V prin intermediul a doua linii, ce alimenta orasul Sibiu si Cisnadie. In 1985, Hermannstadter Elektrizitatswerke A. G., societatea care urma sa administreze uzina,  l-a desemnat pe inginerul german Oskar von Miller sa realizeze si sa implementeze proiectul hidroenergetic. Puterea instalata de 1,86MW era de peste 60 de ori mai mare fata de termocentrala construita in 1884 la Timisoara. 
  • 1896 - a fost pusa in functiune Uzina electrica din Craiova (430 CP), precum si prima retea de iluminat public din Craiova, care avea 636 de lampi concesionate firmei AEG Berlin pana in anul 1937.
  • 1898 – Bucuresti. In acest an ia fiinta “Societatea Romana pentru Intreprinderi Electrice Industriale”, care in 1921 devine “S.C. ELECTRICA S.A. – Societate Anonima Romana”.
    Uzina Sinaia 0 - 1898
  • 1899 - Sinaia 0, cea mai veche hidrocentrala functionala din Romania, construita dupa planurile inginerului Elie Radu. CHEMP (centrala hidroenergetica de mica putere) Sinaia 0, cu coiful său metalic și conturul din cărămidă roșie, este o reducție la scară a palatelor bucureștene din Belle Époque. Are o putere instalata de 1MW, energie generata in cele 4 grupuri existente, 2 dintre ele fiind originale de la 1899. Grupul Voith, companie fondata in 1867, a incercat sa rascumpere in 2006 cele 2 turbine inca functionale, ce au fost realizate de compania lor, dar au fost refuzati dată fiind valoarea de patrimoniu industrial a vechilor turbine. Hidrocentrala poate fi vizitat dar cu obtinerea unei autorizatii de la SC Hidroelectrica SA.
  • 1899 - La Iasi incepe furnizarea publica de energie electrica in oras.
  • 1902 - La Ploiesti incepe furnizarea publica de energie electrica in oras.
  • 1902 - a fost pus in functiune la Uzina Energetica Craiova primul grup Diesel (tip MAN) de 120 CP din tara, la doi ani dupa darea in exploatare a unor astfel de grupuri Diesel din lume. Acesta a functionat pana in anul 1932.
  • 1907 - s-a construit si pus in functiune in Sibiu statia de transformare de 10/4 kV, in care intra LEA Sadu 2 - Sibiu. in 1905 a inceput constructia si in 1907 a fost pusa in functiune Centrala de la Sadu 2, pozitionata la 5 km in amonte de Sadu 1. Se functiona la tensiunea de 11000 V, transportindu-se energia electrica pina la Sibiu, unde erau montate transformatoare de 11000/4000 V.
  • 1910 - prin efortul primarului Carol Telbisz, este dată în folosință Centrala hidroelectrică din Timișoara cu o putere instalata de 1,2MW. Situată pe strada Frederic Chopin nr. 1, în cartierul Fabric, reprezintă unul dintre cele mai vechi și importante vestigii industriale din oraș. „Un scurt istoric arată că, la data de 3 mai 1910, în capitala Banatului se punea în funcțiune Uzina Hidroelectrică, ridicată pe cursul canalului Bega, după proiectul inginerului șef de la acea vreme al orașului, Emil Szilard. Aceasta este una dintre primele hidrocentrale construite în Europa și prima centrală hidroelectrică de tip centrală-baraj ridicată pe teritoriul actual al României.
  • 1913 - Se inaugureaza prima cale ferată electrificată de pe teritoriul actual al României, pe ruta Arad-Ghioroc-Pâncota și Ghioroc-Radna. Aceasta era prima din sud-estul Europei si a opta din lume.
Termocentrala electrica Floresti - 1922 - astazi in ruina
  • 1922 - 1923 - Compania belgiana-franceza Hydrodina construieste, in localitatea Floresti, Jud. Prahova, termocentrala electrica Floresti ce avea rolul de a alimenta cu energie eletrica zona petroliera a regiunii. Această termocentrală a fost construită de către Emil Prager, proiectul fiind realizat de arh. Duiliu Marcu. Se numea Societatea Electrică Steaua Electrică (vezi blazonul SE), a fost naţionalizată în perioada socialistă şi a fost dezafectată în 1971. In 1941 se construieste un al treilea termo agregat cu putere instalata de 15MW.
  • 1928-1930 Tot Hydrofina (un mare jucator pe piata energiei din acea perioada) construieste centrala hidroelectrică Dobroeşti (1928-1930), cu o putere instalata de 16MW, cea mai mare pana in 1960, creată pentru a furniza energie electrică Bucureştiului. Reprezentanţii Hydrofinei în România, bancherii Hector şi Fernand Carlier* de formaţie inginer, care înfiinţaseră şi Societatea petrolieră Petrofina în anul 1920 şi figurau în consiliul de administraţie al societăţii Concordia, l-au contact pe inginerul Dorin Pavel în anul 1928 pentru construirea hidrocentralei de la Dobreşti, aproape de Moroieni. judeţul Dâmboviţa, urmând să electrifice şi alte zone din România. Amenajarea de la Dobreşti, care a fost prima ca mărime şi ca grad de tehnică avansată care s-a realizat în ţară a fost gândită şi studiată preliminar de inginerul Elie Radu încă din anul 1904. Bucureştiul nu s-ar fi putut numi „Micul Paris” dacă n-ar fi beneficiat, începând cu noiembrie 1930 de energia electrică furnizată de hidrocentrală.
* Hector Carlier (n. 1884 – d. 1946) şi fratele său Fernand Carlier cetăţeni belgieni care au constituit la 25 februarie 1920 societatea PetroFina şi care a desfăşurat activităţi petroliere în România prin societatea „Concordia”. Au fost condamnaţi în 1946 pentru „colaborare economică cu inamicul”, Hector sinucindu-se iar Fernand executând 7 ani de închisoare. 
  • 1929 - la centrala termoelectrică de la Filaret este instalat un grup electrogen Diesel MD-2 de 5000 CP, cel mai mare la acea vreme din Europa.
  • 1929 - 1930 - construcția termocentralei de la Schitu Golești, Argeș
  • 1930 – 1931 - In Bucuresti, pentru prima data in tara, se pune in functiune reteaua electrica de distributie pe stalpi de beton armat.
Termocentrala Sorecani - 1931 - Aghiresu-Fabrici
  • 1931 - Centrala Sorecani - Aghiresu-Fabrici este finalizata, avand o putere proiectata de 50MW dar care nu a apucat sa lucreze niciodata la capacitatea maxima datorita lipsei apei din regiune. In acest moment este inchisa si distrusa de furturile de materiale.
  • 1937 - centrala de la Grozãvesti-Bucuresti va deveni centralã de bazã, Schitu-Golesti, centrala de semibazã iar Filaret si Dobresti, centrale de vârf si de rezervã.
  • 1938. Putere instalată a României: 501 MW.
  • Pina in 1939, producerea si folosirea energiei electrice s-a extins la nivelul intregii tari. La sfarsitul anului 1939, Rominia avea 229 de generatoare de electricitate, din care: - 113 companii private si concesiuni - 85 companii municipale - 10 autoritati comerciale publice - 14 companii cu capital mixt - 7 autoritati de stat.
  • 1939 – 1940 - La Snagov se inaugureaza punerea in functiune a primului cablu subacvatic din Romania.
  • 1945 - Puterea instalata a Ramaniei la intrarea in regimul socialist: 740MW.
  • 1948 - începe construcția unei întinse rețele de transport și distribuție a energiei electrice trecându-se de al tensiunea de 110 kV la 220 și apoi 400 kV, realizându-se ulterior interconectarea cu țările vecine
Termocentrala Doicesti - Targoviste - 1952
  • 1952 - intră în funcțiune termocentrala de la Doicești (fosta Gh. Gheorghiu-Dej),Jud. Dâmbovița. Doiceşti a fost dezvoltată etapizat, în prima etapă s-au realizat 6 grupuri de 20 MW, iar în a două etapă s-au montat 2 blocuri de 200 MW; mai târziu, grupurile nr. 1-6 au fost scoase din funcţiune. În prezent, puterea instalată în CTE Doiceşti este de 200 MW şi constă într-un bloc cu ardere pe lignit de 200 MW, puse în funcţiune în 1979. Cel putin asa are impresia guvernul romaniei, de a trecut aceasta centrala pe lista rezervelor strategice, in realitate s-a furat tot prin curtea centralei si ea nu mai este functionala.
  • 1952 - intra in functiune termocentrala Ovidiu din Jud. Constanta cu o putere instalata de 24MW, astazi dezafectata integral. 
  • 1953 - se inaugureaza hidrocentrala Moroeni cu P.I. 15MW, centrala este ampalsata in aval de CHE Dobroiesti pe raul Ialomita.Centrala devine a 2-a ca putere din tara pana la finalizarea CHE Sadu V in 1955. 
  • 1954 - CET Fantanele (fost Sangeorgiu de Padure) isi inaugureaza primul grup eletrogen (25MW) din totalul de 6 pe care le va avea (250MW)
  • 1954 - CET Borzesti se construieste intre uzina de cauciuc si combinatul chimic in orasul Onesti, pe malul raului Trotus. In prima faza au fost construite 3 grupuri de 25MW si 2 de 50MW urmand ca in 1970 sa se mai adauge 2 grupuri de 210MW. Astfel centrala a avut o putere maxima instalata de 355MW ce erau destinate productiei de agent termic si 420MW destinati productiei curentului electric.
  • 1955 - La data de 13 iunie, a intrat in functiune operativa Dispecerul Energetic National (D.E.N.), care prin ordin al MEE fusese initial infiintat sub forma de "Serviciul dispecer national", in cadrul Directiei energiei electrice din MEE. Principala functie a Dispecerului National era coordonarea activitatii de producere, transport si distributie a energiei electrice din Sistemul Energetic National interconectat, care cuprindea Muntenia si partea centrala si de est a Transilvaniei. Prin treapta imediat subordonata - dispecerii energotrusturilor Bucuresti, Sibiu si ai energocombinatelor Constanta, Galati, Bacau, Timisoara si IRE Oradea - se realizeaza coordonarea activitatii sistemelor din zonele respective. Principalele sarcini ale Dispecerului National erau legate de asigurarea alimentarii continue a consumatorilor, repartitia optima a sarcinii intre centralele electrice, reglarea frecventei si a tensiunii. In autoritatea sa de decizie se afla intreaga retea de 110 kV. Prima curba de sarcina a sistemului energetic national, cu varful de 325 MW si cu minimul la golul de noapte de 170 MW a avut loc tot in iunie 1955. Cresterea consumului de enerrgie electrica, datorita in principal dezvoltarii industriale, a impus realizarea de noi legaturi intre sursele si consumatorii de energie electrica sau intre sistemele zonale, atat pentru asigurarea consumatorilor din zonele deficitare ca surse, cat si pentru realizarea unei sigurante sporite in functionare. Astfel sistemul energetic national s-a dezvoltat impetuos, in anul 1960 fiind interconectate practic toate instalatiile electrice din tara.
  • In 1958 a luat nastere Sistemul Electroenergetic National (S.E.N.), prin interconectarea subsistemelor locale. in 1948, au fost infiintate intreprinderi regionale de electricitate, in urma nationalizarii tuturor companiilor producatoare de electricitate. La Bucuresti, fosta "Societate de Gaz si Electricitate" a devenit "Societatea de Electricitate Bucuresti", ulterior fiind redenumita in "intreprinderea Regionala de Electricitate Bucuresti". La Cluj, "Societatea de Gaz si Electricitate" a devenit "intreprinderea Regionala de Electricitate Cluj". intreprinderi regionale similare au fost infiintate si n alte zone ale tarii, de exemplu Brasov si Sibiu. in paralel cu reorganizarea structurilor existente, au fost create noi entitati regionale, cum ar fi "intreprinderea de Electricitate Bacau" (1951). La Sibiu ia fiinta "Dispecerul Ardeal", subordonat D.E.N.
  • 1959 - pe 24 ianuarie, la fix 100 de ani de la Unirea Principatelor Române, are loc și „alipirea” la sistemul energetic național a zonei Moldova.
Baraj Negovanu - primul baraj din beton in arc din Romania - 1959
  • 1959 - a inceput executia barajului Negovanu, in amplasamentul conceput initial, dupa proiectul realizat de prof. dr.ing. Radu Priscu si avizat de prof.dr.ing. A. Stuky (Elvetia). Este primul baraj din beton arcuit din Romania, executat de catre Intreprinderea de Constructii Hidroenergetice, viitoarea Hidroelectrica S.A. Proiectul pus in practica la barajul Negovanu are cota coronamentului la 1.158 ocupand locul 5 in tara in ierarhia altitudinii barajelor. Este primul baraj din tara din beton arcuit, cu unghi la centru de cca 110 grade, raza la nivelul coronamentului de 78 m, si inaltimea in sectiunea maestra de 62,00 m. Asigura acumularea unui volum de 6,3 mil mc. Este constituit din 13 ploturi de latimi variabile intre 6 si 12 m. Ploturile centrale sunt amenajate pentru deversare si pot evacua un debit de 280 mc/s. Arcele din care este alcatuit barajul sunt circulare, cu grosime constanta pe toata lungimea si nasterile orientate radial. Grosimea betonului la baza este de 19,00 m, iar la coronament de 3,50 m. Nu s-a prevazut cale de circulatie pe coronament.
    Barajul Bicaz - 1960
  • 1960 - sunt finalizate lucrările de construcție a hidrocentralei de la Bicaz, cu o putere instalata de 210MW, cea mai mare centrala hidro a perioadei respective. Centrala trece pana in 2021 pintr-o faza de retehnologizare, inceputa in 2015, necesara prelungirii perioadei de exploatare cu inca 30 de ani.
  • 1963 - punerea in functiune a primului grup de 100 MW la CET Ludus (Iernut). Primul grup de 100 MW din tara si cel mai mare la acea vreme.
  • 1965 - primul tronson modern de cale ferată electrificată din țară : Brașov – Predeal
  • 1966 - Se pune in functiune primului grup cu turbine cu gaze de 36,5 MW la CET Bucuresti Sud. Cel mai mare grup cu turbina cu gaze din tara la acea vreme;
Barajul Vidraru - 1966
  • 1966 - Barajul Vidraru si centrala hidroelectrica Corbeni 220MW intra in functiune. Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa şi al nouălea în lume între construcţiile similare.
  • 1966 - punerea in functiune a primului grup de 200 MW la CTE Ludus (TA5). Primul grup de 200 MW din tara si cel mai mare la acea vreme. CET Ludus (Iernut) ajunge la final sa detina 6 grupuri de productie energetica cu o putere instalata de 830MW.
  • 1967 - punerea in functiune a primului grup de 315 MW la CTE Isalnita, cel mai mare din tara la momentul respectiv. Grupurile de 315MW de la Isalnita sunt dotate cu cate doua cazane Benson de 510t/h si turbine Rateau-Schneider si au fost in perioada 1980-1990 cele mai fiabile grupuri energetice din tara.
  • 1969 - Duminica 16 februarie, primul tren electric inscris oficial in graficul de circulatie al cailor ferate pleca din Gara de Nord, Bucuresti.
  • 1970 - Deva, la termocentrala Mintia este inaugurat primul grup de 200MW.
Poza de pe santierul Portile de Fier I
  • 1972 - 16 mai, hidrocentrala Portile de Fier I se inaugureaza pe Dunare, 1026MW penru Romania si 1026MW pentru Serbia (fosta Iugoslavia). In 2017, Portile de Fier I se situeaza pe locul 56 mondial la capacitatea de productie energetica si pe locul 1 in Europa (exceptand Rusia)
  • 1972 - Intra in functiune cea mai mare centrala hidroenergetica de pe raurile interioare ale romaniei, CHE Lotru-Ciunget - 510MW. Centrala este alimentata cu apa provenita din lacul Vidra dar si din captarea a peste 30 de rauri adiacente bazinului Lotru prin intermediul celui mai complex sistem energetic existent pe teritoriul tarii, ce cuprinde mai mult de 80 km de aductiuni subterane, multiple statii de pompare si baraje.
  • 1977 - punerea in functiune la CTE Rovinari a primului grup de 330 MW de constructie romaneasca (TA4). Primul grup de constructie romaneasca de 330 MW.
  • 1977 - Termocentrala Turceni, asezata în sudul judetului Gorj, la jumatatea distantei dintre Tg-Jiu si Craiova, este cea mai mare termocentrala construita în Sistemul Energetic National (grupul nr.1 a fost pus în functiune în 1978, iar grupul nr.7 în 1987). Grupurile sunt realizate în conceptie bloc - cazan BENSON 1035 t/h, turbina cu condensatie 330 MW- licenta Rateau Schneider, generator ALSTHOM.
Barajul Gura Apelor - 1986
  • 1986 - Se finalizeaza investitia la barajul Gura Apelor si la hidrocentrala Retezat, a-2-a ca putere instalata (335MW) pe raurile interne ale tarii. In 1999, timp de trei zile, între 12 şi 14 iulie 1999, ploile intense din Retezat au provocat viituri şi alunecări de teren, care au distrus un cămin muncitoresc de la poalele Barajului Gura Apelor, în care se aflau zeci de oameni. 14 persoane au murit. Totuşi, barajul lacul de acumulare a prevenit un dezastru cu urmări mult mai mari. „În lipsa barajului Gura Apelor, acest debit de 1345 mc/s nu ar fi putut fi tranzitat fără a se produce inundaţii catastrofale cu pierderi materiale şi umane greu de estimat. Efectele dezastrului s-ar fi extins la toată populaţia şi la obiectivele sociale şi economice amplasate pe lunca Râului Mare şi a Streiului până la vărsarea în Mureş, pe sectorul Brazi – Simeria”, scria autorul articolul „Viitura din iulie 1999 produsă în Retezat”. 
  • 1990 - a fost infiintata Regia Autonoma de Electricitate (RENEL) ca urmare a reorganizarii fostului Minister al Energiei Electrice (MEE). RENEL era o structura de stat, integrata vertical, avand ca principale activitati: -producerea, transportul si distributia energiei electrice prin intermediul centralelor conventionale si nucleare -producerea si transportul energiei termice Incepand din 1992, a inceput un proces de reorganizare a RENEL, prin externalizarea unor activitati-suport.
  • 1991 - Barajul Belci a fost un baraj de pământ executat în perioada 1958-1962 pe râul Tazlău, pentru alimentarea cu apă a Centralei Termoelectrice Borzești. În 1991, barajul Belci a fost distrus de o viitură excepțională și nu a mai fost refăcut. În noaptea de 28-29 iulie 1991, după o zi senină și fără precipitații, în bazinul râului Tazlău au căzut precipitații torențiale, cu caracter excepțional. Ploile torențiale care au căzut în 28-29 iulie 1991 în Carpații Orientali, în Subcarpații Moldovei și ai Curburii au provocat o undă de viitură pe râul Tazlău (județul Bacău), de circa 7 metri înălțime. În numai 1½ oră, la stația hidrometrică Lucăcești, de la 30 km în amonte, s-au înregistrat precipitații de 95,6 l/m², iar la stația Livezi, de la 16 km în amonte, 148,8 l/m². Microhidrocentrala din aval era oprită datorită unei defecțiuni tehnice, motiv pentru care s-a întrerupt și alimentarea cu energie electrică a mecanismelor barajului. Nivelul apei în lac a crescut foarte repede, astfel că la ora 2:15 apa a ajuns la nivelul coronamentului și a început deversarea peste barajul de pământ. În jurul orei 4:50 s-a produs o creștere a debitelor în aval la cca 1.800 m³/sec, ceea ce denota prăbușirea digului. La ora 7:15 lacul era aproape gol, iar la 7:50 râul Tazlău curgea printr-un șenal format în depunerile aluvionare din lac și trecea în aval printr-o breșă formată în digul mal stâng al barajului de pământ. Debitul maxim al viiturii de pe râul Tazlău din 28-29 iulie 1991 a fost de 3100 mc/s. Au fost 25 de morți și nici una din cele 250 de case nu a mai rămas în picioare.
Centrala nucleara Cernavoda - reactorul 1 si 2 operationale din 5 reactoare propuse.
  • 1996 - Intrarea în exploatare comercială a Unității 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă
  • 1998 CONEL Prima etapa a restructurarii RENEL a inceput in Iulie 1998 cind, in urma unei Hotarari de Guvern, a fost infiintata Compania Nationala de Electricitate - CONEL. Compania, aflata in proprietatea statului, functiona sub autoritate Ministerului Industriei si Comertului. CONEL realiza functiile de operator de transport si de sistem, precum si de operator al pietei de energie. Ea detinea 100% din actiunile a trei filiale: - SC TERMOELECTRICA SA pentru producerea de energie electrica si termica - SC HIDROELECTRICA SA pentru producerea de energie electrica - SC ELECTRICA SA pentru distributia energiei electrice la consumatori Activitatile legate de energia nucleara au fost separate de RENEL si au fost organizate in doua structuri: Societatea Nationala "NUCLEARELECTRICA" S.A. si Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare. Prin Ordonanta de Urgenta, in Octombrie 1998, a fost infiintata Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).
  • În urma restructurărilor succesive, până în anul 2000, compania a fost împărțită în: 
Nuclearelectrica S.A
Termoelectrica S.A
Hidroelectrica S.A.
Electrica S.A. - având 8 filiale.
Transelectrica S.A.
  • 2003 - Puterea instalata in termocentrale la 31 decembrie era de 9.745 MW , din care 62,5% sunt grupuri pe carbune si 37,5% grupuri pe hidrocarburi .
  • 2007 - Intrarea în exploatare comercială a Unității 2 a Centralei Nucleare de la Cernavodă
  • Termoelectrica S.A. datorita pierderilor masive pe care le realizeaza dupa anii 2000, compania este divizata rand pe rand in mai multe entitati economice iar acesteia ii raman la urma doar centralele neperformante sau aflate in perioada de casare. Procedurile de lichidare a Termoelectrica nu sunt gata nici astazi, compania fiind in prezent in faliment din 2016.
  • 2012 - 31 mai este intiintat Complexul Energetic Oltenia,  in urma deciziei  Guvernului Romaniei  de reorganizare a sectorului energetic,  prin  fuziunea  Societatii  Nationale  a  Lignitului Oltenia si  a celor trei  companii  producatoare   de  energie  (Complexul  Energetic  Rovinari,  Complexul  Energetic  Turceni  si  Complexul  Energetic  Craiova). Practic s-a luat tot ce era mai bun de la Termoelectrica si s-a infiintat o firma noua.
  • În perioada 1961 – 1990 s-au construit cele mai mari şi mai multe hidrocentrale din România: 96, cu o putere instalată de 5.173,5 MW. După 1990 pana in 2014 s-au construit 28 de hidrocentrale, cu o putere instalată de 702,7 MW.
  • ”La 1.01.2014 hidroenergetica românească avea în funcțiune o putere instalată de 6.689,4 MW, cu o producție de energie de 18.224 GWh/an”, . Conform domnului Paul Paul Gheorghisecu, "potențialul  economic amenajabil al României este de 28 – 32 TWh/an (9.100 – 10.300 MW), iar potențialul  exploatabil: 24 – 26  TWh/an (7.000 – 8.200 MW). În prezent, gradul de utilizare a potențialului exploatabil este de 72,8%. Prin prisma potențialului tehnic amenajabil neutilizat, România mai poate valorifica încă circa 10-12 TWh/an, respectiv o putere instalată de aproximativ 2.500-3.000 MW”.
Bibliografie:


Activitatea societăţii belgiene Hydrofina în domeniul energiei electrice din România 1929-1940
prof. drd Ionela Niţu(*prof. dr. Dan Ovidiu Pintilie)

http://industrializarearomaniei.blogspot.ro/2012/12/termocentrala-floresti-sit-arheologic.html
http://www.case-frumoase.ro/termocentrala-electrica-floresti-prahova/#jp-carousel-4688
http://www.daciccool.ro/romania-mea/articole-despre-romania-mea/5999-termocentrala-grozavesti-portdrapel-al-energeticii-romanesti-interbelice
http://www.energie-gratis.ro/termocentrale.php
http://revistasinteza.ro/castelele-electrice-din-carpati/
http://www.transelectrica.ro/web/tel/istoric
http://bransamenteelectrice.info/istoria-energiei-electrice-in-romania/
http://energie-electrica.info/2017/08/02/scurta-istorie-electricitatii-pe-actualul-teritoriu-al-romaniei/
https://www.electrica.ro/grupul/despre/istoric/
https://www.focus-energetic.ro/istoria-energeticii-romanesti-17177.html
https://ro.wikipedia.org/wiki/Barajul_Belci
http://adevarul.ro/locale/hunedoara/marea-catastrofa-retezat-viiturile-ucis-14-oameni-1999-barajul-gura-apelor-salvat-comunitatea-tragedie-mai-mare-1_578bd1595ab6550cb8f2573b/index.html

Comentarii