JAFUL PADURILOR - EPISODUL 10 - BISTRITA-NASAUD - BUDAC - COLIBITA - BARGAU

JAFUL PADURILOR - EPISODUL 10

BISTRITA-NASAUD - BUDAC - COLIBITA - BARGAU

Taieri de padure in zona Colibita - Budac - Bargau in intervalul 1990-2016


Suprafata totala impadurita analizata: 31.869 Ha

Taieri de paduri realizate inainte de 2011: 5.656 Ha

Taieri de paduri realizate in interval 2011 - 2016: 916 Ha

Total suprafata taiata pana in prezent: 6.572 Ha - (20,6% din totalul suprafetei analizate)

Padure regenerata (natural sau artificial) din 2003 pana in 2016 : 3.890 Ha

59,19% din totalul padurii taiate se afla in diverse stagii de regenerare

Suprafata de teren ramasa neimpadurita pana in 2015: 2.682 Ha

Volum masa lemnoasa rezultata in urma taierilor: 1,48 milioane m3 lemn *

Valoare masa lemnoasa la pret de vanzare a ROMSILVA: 79,50 milioane euro **

*Calcul realizat la o densitate medie de 225mc lemn / hectar
** curs euro 4,60 lei, luat in calcul pretul de referinta al ROMSILVA:  250lei/mc


SESIZARE CATRE GARDA FORESTIERA: paduri taiate inainte de 2011 si fara regenerare pana in 2016 - 1.767 Ha (DEFRISARE)


Taierile de padure pot fi controlate atunci cand sunt interesele unora la mijloc?

In zona lacului Colibita s-au taiat foarte multe paduri, muntii Bargaului sunt facuti praf dar ca prin minune pe langa lac nimic taiat. De la baza lacului ai parte de o priveliste minunata, peste tot unde te uit numai verdeata si padure. 

Aceasta intamplare sa aibe legatura cu faptul ca la Colibita nu mai ai nici o sansa sa ajungi la lac fara sa treci prin curtea unui baron local sau national, prin curtile caselor de protocol ale diverselor inteprinderilor de "stat" sau pe la toti fostii securisti sau militari iesiti la pensie sau in functie. E un lac total privatizat, unde daca vrei sa ai acces la lac, trebuie sa platesti la cineva camparea sau cazare (ca in vest).

Lacul Colibita, desi taierile de padure din zona au depasit 20,6% din totalul suprafetei impadurite, in jurul lacului nu s-a taiat nimic in limita vizuala a turistului. Coincidenta sau smechereala la nivel inalt?

Lacul Colibita, desi taierile de padure din zona au depasit 20,6% din totalul suprafetei impadurite, in jurul lacului nu s-a taiat nimic in limita vizuala a turistului. Coincidenta sau smechereala la nivel inalt?
Liniile galbene determina limita vizuala din valea lacului Colibita.

Sistemul hidroenergetic Colibita.

Rolul principal al acestei constructii l-a avut alimentarea cu apa potabila a orasului in expansiune continua Bistrita dar cat si a comunelor din aval de lac.

Datorita faptului ca inainte de 1989 orasul Bistrita se dezvolta pe zi ce trece, populatia crestea constant dar odata cu asta si volumul de apa potabila necear pentru alimentarea acestei dezvoltari. Raurile din imprejurime cat si izvoarele captate nu erau suficiente pentru a asigura necesarul pe intregul an astfel s-a luat decizia realizarii barajului Colibita,

Lucrarile au demarat in 1979, proiectula suferit cateva modificari pe perioada constructiei ajungand sa fie data in functiune in 1988 hidrocentrala dar barajul a fost gata abia in 1994.

Din lacul Colibita pleaca o aductiune principala ce capteaza inca 4 rauri ce sulimenteaza debitul cu inca 0,44 mc/s. De asemenea lacul beneficiaza de 2 aductiuni secundare: deviatia Repedea 0,45 mc/s, un tunel de 796m lungime si deviatia Bargau 0,40 mc/s cu un tunel de 6500m.

Datorita lucrarilor de proasta calitate realizate la sistemul de hidroizolatie al barajului realizat intre 1990 si 1994, la nici 23 de ani de la inaugurarea oficiala, lacul trebuie golit si introdus intr-o procedura de reparatie capitala a digului. Avand in vedere ca lucrurile se misca lent in tara noastra, nici in 2018 nu se crede ca se va lua decizia golirii si astfel se pun in pericol vietile celor ce traiesc in aval de baraj in cazul in care acesta ar ceda in urma infiltratiilor.
O fi intarziata procedura de refacere a barajului datorita afacerilor prospere existente in perimetrul lacului? Reparatia ar face ca lacul sa ramana gol pentru cel putin un an iar daca lucrarile vor merge prost chiar si mai multi lucru ce ar aduce pagube insemnate afacerilor din zona.


Sistemul hidroenergetic Colibita.



Comentarii