JAFUL PADURILOR - PREZENTAREA MODULUI DE CARTOGRAFIERE A TAIERILOR DE PADURE DIN ROMANIA.


Jaful padurilor are ca scop inventarierea si urmarirea evolutiei taierilor de padure din Romania cu ajutorul programului Google Earth Pro.

Cum facem asta?

Google Earth Pro este un program ce-ti permite sa vizualizezi pamantul in format 3D, cu suprapuneri de poze satelit sau ortofoto din diverse perioade, intre care poti zapa si urmari evolutia unei locatii/zone.

De asemenea iti permite sa notezi puncte de interes, linii, trasee, perimetre pentru a-ti personaliza propriile harti, pentru a-ti pregatii intinerarii sau pentru a realiza simulari de proiecte urbanistice...




Harta personalizata in Google Earth Pro.



Metodologia de realizare a zonelor taiate/defrisate.

a) ne hotaram la o regiune de analizat, preferam a urmarii bazinele hidrografice ale raurilor si notam cu ajutorul uneltelor din program, perimetrul zonei...


b) odata stabilit perimetrul, analizam poza cea mai recenta, adaugata de cei de la Google. In cazul de fata 25.10.2015 (lucram pe harti vechi de 1,5 ani, realitatea din teren poate fi diferita de cele analizate). 












c) Scanam zonele acoperite cu padure tanara (0-20 ani), pe care le observam prin faptul ca au inaltimi mai mici, alte nuante de verde, de multe ori un verde mai crud si o densitate mai mare  fata de restul padurilor din jur.


d)  Urmeaza sa identificam zonele cu taieri vechi. Trecem la poza cea mai veche din sistem (10.08.2004 in cazul acesta) si urmarim golurile ramase pe langa perimetrele verzi. 

e) Spatiile ramase le notam cu perimetre portocalii si reprezinta padurile care nu s-au regenerat in timp util sau nu au fost replantate. Acestea sunt zonele unde padurea a pierdut spatiu si pot fi considerate zone defrisate, avand mai mult de 2-3 ani de la taiere.

Pentru a ne asigura ca zona respectiva chiar a avut padure inainte de 1990, Google Earth a venit si cu poze vechi incepand cu 1980 realizate din avioane, de o calitate inferioara dar suficienta pentru a putea urmarii diferenta dintre padure si pasune. Trebuie doar sa ne indepartam suficient de mult de pamant ca acele poze sa devina disponibile, dupa care revenim catre zona analizata si putem nota perimetrele de padure taiata inainte de 1990 cu o alta culoare dar pe care nu le adaugam la analiza ci le scadem din calculul perimetrului impadurit.

f) Revenim la poza cea mai recenta si acum cautam gaurile ramase pintre perimetrele verzi si portocalii. 

Acestea sunt taieri de padure realizate intre perioadele de analiza, mai pe inteles, taieri recente. (in cazul de fata taieri in interval  2005-2015 - 10 ani)...
g) ... le trasam cu rosu pe fiecare in parte.















 h) La final notam perimetrele cu pasiuni, asezari umane, lacuri sau alte intrebuintari decat suprafete impadurite. Le notam cu albastru deschis dar ele nu vor ramane vizibile in pozele finale din motive tehnice (prea multe repere bulverseaza). Se calculeaza suprafata lor si scade din total perimetrului impadurit calculat.






i) La titlul perimetrelelor notam si suprafata masurata (rotunjiri la unitati de 0,5 Ha, pozitiv si negativ), pentru calculul final. Inchidem vizualizarea perimetrelor, rand pe rand pentru fiecare perimetru calculat si notat in excel (open office) pana cand nu ne mai raman spatii pe harta. Realizam totalurile si procentele si am terminat un raport.


Actualizare 04.03.2018.

Avand in vedere ca Google pune azi la dispozitie poze din 2017 pe marea majoritate a suprafetelor urmarite de noi, adaugam notari noi pentru a urmarii evolutia taierilor.

j) Zonele taiate inainte si neregenerate pana la acel moment (notate cu portocaliu si rosu) sunt reanalizate iar daca se observa ca avem vegetatie forestiera in acele zone modificam culoarea in verde inchis pentru zonele portocalii si verde deschis pentru zonele cu rosu. Practic acele zone vor fi scoase din analiza zonelor neimpadurite si vor trece la zone in curs de regeneare.

Taieri in 2012
Taieri in 2017
Taieri in 2014

 k) Zonele noi taiate vor fi notate cu perimetre mov.
Taieri in 2012

Taieri in 2014

Taieri in 2017


l) Daca descoperim zone care au fost acoperite cu padure in ultima perioada, dar inainte de 1990 nu au avut aceasta destinatie le notam cu perimetre in culoarea verde pastel si vor fi luate in considerare ca zone noi in regenerare.

Odata cu introducerea unor poze mai noi pe platforma Google Earth o sa introducem culori noi pentru padurile taiate in perioada repsectiva. De asemenea o sa eliminam de la paduri in curs de regenerare padurile care au ajuns la un prag de maturitate, minim 25 de ani de la taiere. 

Pana in prezent avem 20% din suprafata padurilor din Romania analaizate, continuam si va tinem la curent cu evolutia situatiei. 

De curand au aparut versiunile de Google Earth pentru browser: Google Earth Desktop dar si aplicatia de mobil . La solicitarea dumneavoastra, va punem la dispozitie fisierele *.kmz (locatiile taierilor) si astfel o sa puteti analiza in detaliu taierile de paduri din regiunile dvs..

03.04.2018
JAFUL PADURILOR

#jafulpadurilor
#coruptiaucide

Comentarii